Geriatrie

Tegenwoordig word er in de maatschappij veel gesproken over de zogeheten dubbele vergrijzing. Met deze vergrijzing gaan helaas veel klachten gepaard. Ouder worden gaat vanzelf, maar de klachten die hiermee gepaard gaan zijn niet wenselijk. We willen allemaal gezond ouder worden, blijven lopen en de dagelijkse bezigheden kunnen uitvoeren. Pitom oefentherapie kan bijdragen om gezond ouder te worden. 

Problemen die menigeen tegen komt bij het ouder worden:

  • Vallen met als gevolg botbreuken of angst voor bewegen
  • Verminderde spierkracht met als gevolg moeite bij het uitvoeren van de dagelijkse taken zoals koken wassen en huishoudelijke taken
  • Afname van de botkwaliteit (osteoporose)
  • Vermindering van het gehoor, zicht en gevoel in de handen en voeten

De oefentherapeut kan bijdragen aan de kwaliteit van leven. Zo kunnen behandeldoelen aangepakt worden om achteruitgang van de lichamelijke/fysieke staat van het lichaam tegen te gaan. Training gegeven worden om het gevaar van vallen af te laten nemen. Vaardigheden aangeleerd worden om dagelijkse activiteiten en handelingen weer of beter uit te voeren.

Naast therapie in de praktijk is het ook mogelijk om therapie aan huis aan te vragen. Voor meer informatie over therapie aan huis klik dan hier.

Revalidatie

Staat er voor u een heup of knieoperatie op de planning en word uw gewricht gedeeltelijk of volledig vervangen? Dan kunt u ervoor kiezen om voorafgaand aan de operatie de algehele conditie te verbeteren. Uit onderzoek is gebleken dat een verbeterde conditie voorafgaand aan een operatie zorgt voor een versneld hersteltraject na uitvoering van de operatie. Na het ondergaan van een heup of knieoperatie is het belangrijk om therapie te ondergaan om de gewrichtsfuncties terug te winnen. Behandelingen bestaan uit het verbeteren van de kracht en stabiliteit van het gewricht. Naast fysieke behandelaspecten wordt er ook aandacht besteed aan het eigen vertrouwen in het nieuwe gewricht. Middels gesprekstechnieken en specifieke oefeningen wordt het vertrouwen in eigen kunnen en bewegen terug gewonnen om zo weer optimaal te kunnen functioneren

Beroerte

Helaas komen beroertes steeds meer voor. Als er gesproken word over een beroerte hebben artsen het vaak over een TIA (Transient Ischemic Attack) of CVA (Cerebro Vasculair Accident). Kort uitgelegd heeft er een beschadiging plaats gevonden in de hersenen. Dit kan gebeurd zijn door een verstopping van een van de aderen in de hersenen of een bloeding in de hersenen. Klachten die ontstaan door een beroerte kunnen verschillen van krachtsverlies tot uitval van ledematen (verlamming). Door goede therapie zijn de huidige functies te behouden en is enig herstel dan wel volledige terugkeer van functies te behalen. Echter zijn de resultaten van de behandelingen oefentherapie afhankelijk van de mate van beschadiging in de hersenen en tijdsduur.

Artrose

Revalidatie training van de stafunctie

Artrose is sinds januari 2018 toegevoegd aan de lijst chronische aandoeningen. Dit betekend dat u na 20 behandelingen vergoed vanuit de aanvullende verzekering de rest van de behandelingen vergoed krijgt vanuit de basisverzekering. Ook als u geen aanvullende verzekering heeft worden de behandelingen vergoed uit de basisverzekering vanaf de 21e behandeling. Kijk voor meer informatie onder chronische aandoeningen of vraag meer informatie op bij uw zorgverzekering.

Neuropathie

Neuropathie is een veel voorkomende klacht bij de oudere onder onze bevolking. Neuropathie betekend dat de zenuwen in het lichaam minder goed signalen doorgeven van en naar de hersenen. Gevolgen van neuropathie kunnen zijn: verminderd gevoel, verminderde motoriek, tragere reactiesnelheid en verstoorde/verminderde balans